НОВИНИ

В. Шарков: Част от бизнеса в здравеопазването предлага неимоверно високи заплати

Част от бизнеса в здравеопазването предлага неимоверно високи заплати за да осигури кадровия си потенциал. Това поставя в изключителна неравнопоставеност малките болници. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на образованието д-р Ваньо Шарков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 16.05.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Той коментира и избора на екип - пациентът не е длъжен да го прави и не е нужно това нещо да бъде вменено като отговорност при приемането за лечение в болница.

155 общински лечебни заведения се финансират директно от министерството на здравеопазването, отделно 68 общински лечебни заведения се финансират по линията на спешността, където има спешна дейност, третото перо е финансиране на болници, които са в отдалечени и трудно достъпни региони.

Общинските лечебни заведения не са в забранителния списък за приватизация, изтъкна Ваньо Шарков. Приватизирани болници работят доста добре - в някои от тях собствеността е 50/50 частна - общинска. Например в болницата в Панагюрище бяха инвестирани 70 млн. лева. Статутът на търговски дружества поставя в трудност и кандидатстването по европейски проекти.

Всички заявени средства от Фонда за лечение за деца са разплатени, увери Шарков.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Това, което стана на Евровизия, е обидно за културата
Румен Петков: Това, което стана на Евровизия, е обидно за културата
Протести срещу новото правителство в Бразилия
Протести срещу новото правителство в Бразилия