Европейското законодателство позволява до четири типа стоки да се ползват с ДДС под стандартното и е въпрос на приоритети да се определи кои да са те. Това заяви в предаването "Още от деня" икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа": Европейската директива позволява две намалени ставки под стандартната, една супер намалена под 5% и една нулева ставка.

Според експерта европейското законодателство "дава доста сериозен терен за действие, стига да искаме".

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа": Отказът на правителството да използва този много сериозен инструмент - данъците за стимулиране и за ограничаване на дадено поведение, е признание за слаба управленска воля и политика.


Горанов: Намаляването на ДДС няма да има повече плюсове за потребителите

Горанов: Намаляването на ДДС няма да има повече плюсове за потребителите

Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа със всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Това каза пре...

Според нея, ако правителството реши да диференцира ставките на ДДС, това няма да доведе до увеличаване на богатите хора, но ще позволи да се увеличи потреблението и повече средства да остават в бюджетите на домакинствата, което ще доведе до повишаване на стандарта на живот.

В момента 1/6 от приходите на домакинските бюджети отиват за плащане на ДДС.

БСП ще подкрепи предложението на ДПС за намаляване на ДДС на някои стоки

БСП ще подкрепи предложението на ДПС за намаляване на ДДС на някои стоки

Това съобщи в студиото на „Още от деня“ депутатът от БСП и зам.-председател на социалната комисия към НС Георги Гьоков. Той добави, че от ДПС трябва д...