Откритите три неизвестни стихотворения и едно есе, вероятно писани от Никола Вапцаров, в момента са във Военния архив във Велико Търново. Автентичността на ръкописите все още не е потвърдена, но родственици и познавачи на Вапцаровото творчество са категорични в истинността им. Творбите станаха известни в навечерието на 110-годишнина от рождението на Никола Вапцаров.

"За първи път не влиза днес у нас историята със кървавата мутра, столетия сме чакали за час, ще потърпим сега дима барутен..."

Мая Вапцарова, режисьор и родственик на Никола Вапцаров: Това нещо не съм го очаквала. Аз мислех, че повече няма нищо. Въпросът е, че се оказва, че в мазето на дирекция на полицията... Изведнъж човек, който чисти мазетата на дирекцията на полицията намира тези материали.

Три стихотворения и есе в обем от около десет страници биват открити в прашните кашони. Почеркът съвпада, твърдят и изследователите на Вапцаров. Предполагат, че творбите са попаднали в бившата сграда на полицията при някои от арестите му.

Катя Зографова, литературен историк: Това е усещането на човек, който е изпаднал в немилост, който не е сигурен дали неговите произведения ще видят бял свят. Мисля, че са автентични тези творби. Вапцаров понякога дори е създавал нещо като ръкописни книги. С такъв характер е и "Сивата тетрадка".

Макар и появили се едва преди седмица, ръкописите вече се намират в Търновските архиви. Следват детайлни експертизи, които да докажат тяхната автентичност.

Племенничката на Вапцаров представи част от новооткритите стихове на поета

Племенничката на Вапцаров представи част от новооткритите стихове на поета

Три неизвестни досега стихотворения на великия Никола Вапцаров и едно негово есе, писани на ръка, бяха открити при почистване в сградата на бившата ди...