НОВИНИ

Варна може да остане без дом “Гаврош”

Има опасност приютът за временно настаняване на деца от рискови семейства “Гаврош” да затвори врати завинаги на 4-ти август. Заради намалената финансова издръжка преди две години сдружението, което се грижи за социалния дом, е задлъжняло с повече от 12 хиляди лева и не може да осигурява необходимата храна и хигиенни материали. Едиственото единственият вариант е приютът да бъде преструктуриран в кризисен център.

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 20.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Децата и възпитателите им не крият, че в приюта има недостиг на неща от първа необходимост.

"Малко количество е храната. Иначе тя е хубава, но много малко дават на децата."

Засега от “Гаврош” разчитат на дарения, но не само за храна, а и за учебни материали, лекарства, ваучери за гориво. Крайно малко са и хигиенните материали.

Доц. Пенка Стоянова - Сдружение "Гаврош": "Това са деца, които идват от рискови семейства и те нямат хигиенни навици. Така че, за да е всичко на необходимото ниво, имаме голям разход от тия неща."

В момента в приюта са настанени 13 деца, чиято издръжка е едва 200 лева на месец – три пъти по-малко от миналата година. Решението е преструктуриране.

Доц. Пенка Стоянова - Сдружение "Гаврош": “Имаме писмо от Агенцията за социално подпомагане, че те са съгласни да бъдем преструктурирани в Кризисен център, който има 3-4 пъти по-добра издръжка и така вече ще можем да съществуваме."

За да стане преструктурирането е необходимо това да се гласува на сесия на общински съвет. А докато станат промените в “Гаврош”, от Общината възнамеряват да преведат 30 хиляди лева - преходен остатък от предишни години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между трамвай и автобус в София
Катастрофа между трамвай и автобус в София
Италианският премиер призна поражението си на местните избори
Италианският премиер призна поражението си на местните избори