С празничен водосвет и благославяне на бойните знамена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан Варна отбеляза Деня на храбростта и празника на българската армия. Стотици граждани и гости се събраха на площад. „Св. Св. Кирил и Методий", за да наблюдават церемонията.

Варна

Във Варна по традиция честванията за Деня на храбростта започнаха с вдигане на флаговете на бойните кораби във Военноморската база. Корабите на ход носят военноморския флаг денонощно, без да го спускат.

капитан I ранг Петко Якимов: Военноморският флаг на кораба представлява бойното знаме на кораба. Той символизира неговата принадлежност, неприкосновеност и готовността да защитава интересите на Република България.

По-късно честванията се пренесоха на площад „Свети Свети Кирил и Методий". В тържествата се включиха представителни формирования от Варненския гарнизон.

Военните знамена бяха осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Васил Василев, жител на Варна: Животът ми мина с армията.
Промени ли се българският войник?
Много, много. Не е това, което беше, но се надяваме на по-добри времена.
Какво ще пожелаете на войниците? Успех и винаги напред. Българския войник назад не знае.
Таня Атанасова, жител на Варна: Лошото е, че нямаме военна служба. Военната служба правеше от младежите мъже.


Чествания за Деня на храбростта във Варна

Чествания за Деня на храбростта във Варна

Варна е другата важна точка на днешния празник. Честванията за Деня на храбростта започнаха с издигане на флаговете във Военноморската база.

Някои от варненци отбелязват днешния празник със смесени чувства.

Защото годинките ни са доста вече и живеем повече с миналото.
Таня Атанасова, жител на Варна: Някак се позагуби красотата му, стана по-семпло. Не, че във сърцата ни не е същото усещане, но виждате сами на толкова голям град колко е малко посещаемостта.

Тържествата приключиха с военно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите войници в Сръбско-българската война.