Българи от всички краища на страната почетоха днес във Варна паметта на капитан Петко войвода. Те отрупаха с цветя гроба му в старите варненски гробища и 118 години след смъртта му напомниха, че автентичното родолюбие и моралът нямат епоха и възраст.

Варна

С песен за войводата започна поклонението на старите варненски гробища, където свършва земният път на Петко Кирков Калоянов, останал не само в българската история като капитан Петко войвода. И с военен ритуал за революционера хайдутин. Отличен с ордени от Италия и Русия, заточван и бит от новата българска власт, капитан Петко войвода никога не спира да работи за родината си. 118 години по-късно паметта за капитан Петко войвода е все така жива.

Нейчо Дечев, сдружение „Родопски хайдути“:
„Трябва да поддържаме традициите, трябва да знаем нашите герои. И макар че сме от друго време, трябва да се стремим по някакъв начин да подражаваме и да пазим българския дух и традиции."

В народни носии и в кожени якета, млади и стари, дошлите още веднъж напомниха защо не трябва да забравяме капитана и делото му и днес.

Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество “Капитан Петко войвода” – Варна:
„Там е смелостта да говориш истината и да служиш на правдата, дори когато всички, дори когато целият свят я е загърбил и се е възправил грозно срещу теб. Там е несломимата честност, която никога през живота на капитан Петко не му е позволявала да изкриви съвестта си.“

В българската история капитан Петко войвода остава като защитник на Родопите и радетел за освобождението на беломорските българи.