НОВИНИ

Варна получи в дар фигура на Владислав Варненчик

Варна получи като дар от известния полски скулптор Мариан Конечни бронзова пластика на следновековния крал Владислав Ягело, известен като Владислав Варненчик. След 40-годишен престой в ателието на автора, проектът за паметник зае място в галерията исторически образи на едноименния парк-музей.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
17:45, 01.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Съдбата на Владислав III Ягело, загинал на 10 ноември 1444 г. край Варна, е неотменна част от историята на града, а за поколенията той завинаги ще остане Варненчик. Преди повече от 40 години проектът на проф. Конечни е бил замислен като 11-метров монументален паметник. Скъпото начинание било забравено допреди половин година, когато чрез Българския културен институт във Варшава гипсовата фигура била излята от бронз, а професор Конечни я дарил на института с единственото условие да бъде изложена на лобното място на младия полско-унгарски крал. До Варна тя стигна не без безвъзмездната помощ на военноморските ни сили.

Марин Костов, директор на Парк-музей “Владислав Варненчик”
"Така че, в кая на краищата, тая сага приключи и това прекрасно творение е в нашия музей, макар че още има малък процес на подготовка за неговото окончателно излагане пред публика."

Така след много перипетии експресивната скулптура зае място в експозицията на музея. Засега. Дали някога ще бъде възродена идеята да се превърне в паметник, е въпрос на патриотична инициатива и спонсори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов президент на Бразилия от днес
Нов президент на Бразилия от днес
Плевнелиев: България е ключов фактор на стабилност в Югоизточна Европа
Плевнелиев: България е ключов фактор на стабилност в Югоизточна Европа