НОВИНИ

Варна с рекорден бюджет за 2017 година

Над 270 милиона лева е бюджетът на Варна за 2017 година. Парите са с 27 милиона лева повече от миналата година, като се очаква заедно със средствата от европейските програми те да надхвърлят 450 милиона лева. Голяма част от парите ще бъдат отделени за образование и здравеопазване.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Неделчо Чавдаров
20:06, 30.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Рекорден е бюджетът на Варна за тази година, заяви заместник-кметът на общината Пейчо Пейчев и допълни, че високият кредитен рейтинг говори за финансова стабилност.

Пейчо Пейчев:заместник-кмет на Община Варна: “Изключително предизвикателен, много дързък и амбициозен бюджет, това е макрорамка, която Община Варна никога не е имала.

Въпреки че в бюджета е заложено увеличение на приходите, не се предвижда данъците на варненци да бъдат променени. Над 1 милион лева от средствата в хазната ще влязат от новия общински данък върху таксиметровия превоз, а от туристическия те ще са 4 милиона и половина, което е с 10% повече от миналата година.

Пейчо Пейчев-заместник-кмет на Община Варна: ”Това е изпълним бюджет, не е бюджет, който да показва ръст, а после да отчита дефицит. Напротив”

Основен приоритет в бюджет 2017-та е образованието - за него са заделени над 100 милиона лева.

Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности”- Община Варна: ”Да усъвършенстваме базата, в която учат и пребивават нашите деца през работната седмица. Второто предизвикателство е в детските градини да осигурим добра и качествена храна, като запазим същата такса на родителите.”

За здравеопазването са предвидени 18 милиона лева, а за социални дейности – 14 милиона. За ремонт на старите сгради и строежа на нови улици във Варна ще бъдат похарчени над 18 млн. лв., или 6 млн. повече отколкото през предходната година. Над 2 милиона са заделени за програмата „Европейска младежка столица -2017-та“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на Зелените пред Министерството на околната среда
Протест на "Зелените" пред Министерството на околната среда
ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство в Македония
ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство в Македония