Варна се включва в "Eвропейската седмица на програмирането". Два дни представители на IT сектора ще обучават напълно безплатно желаещите да се запознаят с програмирането.

Как ще премине обучението вижте във видеото от репортера ни във Варна - Силвия Благоева.

Повече от 200 души са подали заявка да присъстват на лекциите на експерти, които работят реално в IT сектора.

Майкъл Милков - организатор на обучението: Ще започнем да говорим за така нашумелия блокчейн, как се пише на блокчейн, след това ще си говорим за машин лърнинг и изкуствен интелект, като ще обясним за невронните мрежи и как работи мозъкът на човек и как можем да го обърнем в код.

Освен теоретична част, по време на обучението ще бъдат показани реализирани чрез програмирането технологични идеи. Една от тях е "пеещо" пиано, което се задвижва чрез сензорна система. Друг не по-малко интересен като визия проект е светеща дизайнерска рокля, създадена от студенти на Варненския свободен университет.

Веселина Спасова - асистент по информатика във Варненски свободен университет: В подплатата са монтирани множество ледсветлини и контролери, които ги управляват. В зависимост от посоката на насочване на роклята тя свети по различен начин.

IT специалистите се надяват с личния си пример да привлекат младите хора в сферата на технологиите, инженерните науки и математиката.