НОВИНИ

Варна - център на медицина на пътуванията

От Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина ще настояват да се организират курсове по медицина на пътуванията. Според специалистите дисциплината става все по-актуална с развитието на авиационния и морския транспорт. Има идея Варна да е един от центровете, където ще се развива тази специалност.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 16.06.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Според медиците общественото ни здраве е длъжник на хората, предприели пътувания. Необходимостта от развитието на дисциплината се налага и заради хората, които извършват авиационна дейност или професията им е свързана с пътуване по море. Специалността медицина на пътуванията поставя важни въпроси и търси решенията им.

Проф. Любомир Алексиев - зам.-началник на Военномедицинска академия - София: "Нарушенията на храненето по време на пътуване, как да се предпазим, ваксинирането от особено опасни инфекции, изключително широк спектър на заболявания и състояния са характерни за пътуващите хора."

Стомашните неразположения също създават сериозни проблеми на пътуващите хора.

Доц. Ивайло Въжаров - началник на Военноморска болница: "Засяга от 30% до 80% пътуващите, особено в по-екзотични дестинации било то от храна, от нови микроорганизми, много може да се говори и когато отидем на такова място, ние не сме подготвени."

Според медиците в България трябва да има клиники по медицина на пътуванията, които да обслужват туристите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия иска дългосрочно примирие в сирийския гард Алепо
​Русия иска дългосрочно примирие в сирийския гард Алепо
ПЕС започна кампания за повече възможности за младежите
ПЕС започна кампания за повече възможности за младежите