НОВИНИ

Варненска болница се нуждае от дигитален ехограф и модерно реанимационно легло

Детското отделение в Университетската болница “Света Марина” във Варна се нуждае от нов дигитален ехограф и модерно реанимационно легло. За съвременната апаратура лекарите и тази година разчитат на кампанията „Българската Коледа". С новата медицинска техника те имат възможност за точна и бърза диагностика.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
10:55, 19.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Всяка година над 7500 деца от цяла Североизточна България се лекуват в болница “Света Марина”. Повечето от тях се нуждаят от прецизна диагностика с ехограф.

Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ “Света Марина”- Варна: Ние в момента работим с дарен апарат от "Българската Коледа", който обаче е вече морално остарял и се нуждае от различни ремонти.

Високотехнологичната апаратура струва близо 130 хиляди лева, с които болницата не разполага. Лекарите се надяват от кампанията да получат и модерно реанимационно легло за сектора по интензивно лечение.

Проф. д-р Виолета Йотова: Това е легло, което може да заема различни позиции, да изтегля пациента, без той да се налага да става, да може да се прави рентгеново изследване на място.

2-годишният Виктор е едно от децата на "Българската Коледа". Страда от рядка болест, при която организмът не произвежда достатъчно хормон на растежа. Лечението на детето струва близо 4 хиляди лева на месец и не се поема от Здравната каса.

Драган Драганов, баща на Виктор: Много сме благодарни на "Българската Коледа", защото тя ни е вариантът за лечение на детето.

С хормон на растежа в болницата се лекуват 26 деца от цяла България. Благодарение на дарителската кампания няма да им се налага да търсят помощ в чужбина.

Проф. д-р Виолета Йотова: Чрез "Българската Коледа" се преодолява здравната миграция. /.../ Изследването в друга европейска страна обикновено покрива здравните им нужди, които все още тук не са покрити.

Тази година варненската болница е получила от "Българската Коледа" модерен анестезиологичен апарат, с който вече са възможни операции дори и на недоносени бебета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуми на 15 автомобила са нарязани в Шумен
Гуми на 15 автомобила са нарязани в Шумен
Катастрофа между камион и лек автомобил на АМ Тракия край Пловдив
Катастрофа между камион и лек автомобил на АМ "Тракия" край Пловдив