Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна отбелязва 50-годишния си юбилей с едноседмична празнична програма. Планетариумът, създаден от Николай Петров, е тържествено открит на 22 май 1968 г. Днес звездната зала с 80 места, десетметров купол и проектор за показване на Слънчевата система са само част от атракциите на обсерваторията.

Варна

В международния ден на светлината в ролята на главно действащо лице влезе Слънцето.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: На най-малките любители астрономи им показваме защо не трябва да гледат директно през телескоп Слънцето и как безопасно да гледат Слънцето. Показваме им и нашия телескоп Коронадо, който е предназначен само за слънчеви наблюдения.
Деница Неделчева: В момента се вижда червен кръг, това е Слънцето.С този филтър не се виждат в момента протоберансите, но е много интересно за наблюдение.

Да “поговориш” на ти със звездите, да опознаеш близки и далечни планети, да надникнеш в дълбокия космос - тази възможност се разкрива пред всички, прекрачили прага на варненската астрономическа обсерватория. За много от най-малките посетители първата звездна разходка ще е в Нощта на музеите.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: Ще имат разходка из Вселената, ще се движат из нашата Галактика, Млечния път, ще се отправят и към други по-далечни светове и галактики.

Една от кулминациите на празника ще бъде на 21 май и отново е свързана с нашата звезда. Тогава в пространството около обсерваторията, на площ от няколко декара, ще бъде конструирана жива Слънчева система.