Варненски журналисти се присъединиха към простестите на колегите си от старната срещу опитите за натиск върху работата им. Поставяйки празен стол пред сградата на Областната управа в града, те символично защитиха журналистиките стандарти и свободата на словото.

Варна

Спонтанният протест беше организиран в социалните мрежи и се състоя едновременно със софийския. Варненските журналисти изразиха недоумение от изявите на бившия вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, които заплашиха водещия от Нова телевизия Виктор Николаев.

Искра Урумова, Нова телевизия:
"Тук сме, за да кажем и да напомним на политиците, че ние имаме право да питаме, че това е нашата работа и че тяхната работа е да отговорят на въпросите, които им задават репортерите."
Пламен Петров, Дарик радио - Варна:
"Не съм съгласен с това интервюираните вместо да отговарят на въпросите, да казват кои въпроси са неудобни и кои не."

Варненските журналисти отговориха и на ултиматума, отправен от Валери Симеонов към трите телевизии с национално прокритие, с който той поиска извинение и ги заплаши със съд за клевета.

Кръстина Маринова, вестник Труд:
"Точно преди 20 години през 1997 по време на правителството на Иван Костов и когато неговите хора вилняха по места, от най-големия вестник на Добруджа бяха уволнени 10 журналисти заедно с главния редактор. Аз това ужасно време не искам да се повтаря."
Красимир Делчев, информационна агенция БГНЕС:
"Мисля, че нашата гилдия е достатъчно голяма и мощна, за да постигне каквото иска. С перото, с камерите, с микрофоните могат да обърнат и правителство, да свалят всеки от стола, за който си мисли, че е залепен за цял живот."