НОВИНИ

Варненските археолози откриха над 1100 нови находки

Археолозите във Варна са открили интересни находки при проучването на терени през изминалата година. Част от тях бяха представени днес по повод Деня на археологията в България. 2017-а година е една от най-успешните за Варненския археологически музей. Извършени са спасителни разкопки на 6 обекта, които дават още информация за историята на града от Праисторическата епоха до Късното Средновековие.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Е. Жупов
16:55, 14.02.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В резултат на проведените през миналата година проучвания колекциите на Варненския археологически музей са се обогатили с над 1100 артефакта. Археолозите от музея за работили на 15 обекта, а други 8 са били обект на наблюдения. При проучванията в пещерата “Темната дупка” край Белослав е открито първото доказателство за следи от човешки живот по време на палеолита в района на Варна. При проучването на манастира в местността “Джанавара” са намерени частите от мраморен съд за светена вода, който е възстановен напълно.

Д-р Васил Тенекеджиев: “Части от този съд ние намираме вече в продължение на няколко години. Този съд вече е реставриран, а с последният детайл, който намерихме през 2017, можем да реконструираме и надписа. Направихме и справка с колеги от страната и чужбина. Оказа се, че това са съдове със странна форма, очевидно местно производство и те ще бъдат добавка към колекциите от керамика в нашия музей.”

В памет на проф. д-р Валентин Плетньов бяха представени и резултатите от работата му по проектите в района на Петрич кале и средновековната крепост Кастрици в резиденция Евксиноград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Петър Междуречки
Почина Петър Междуречки
Мъж загина след сблъсък на две превозни средства на лондонското летище Хийтроу
Мъж загина след сблъсък на две превозни средства на лондонското летище Хийтроу