"Тъжно и обезсърчително" - с тези думи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан определи предстоящия събор на богомилите, който ще се проведе от 8 до 10 април във Велики Преслав.

По думите му, това събитие, което ще се състои във времето на Великия пост и на мястото на великия град Велики Преслав, който град е велик благодарение на своята християнска писменост, култура и действието на Свети Цар Борис Михаил Покръстител български и "нашата епархия, която всъщност е мястото - и териториално, и духовно, където светите Седмочисленици са извършвали своята дейност, да се съберат богомилите и да кажат, че те са дали своя принос за културата и Ренесанса на Европа и да определят това като втори Златен век".

"Когато светата църква много отдавна е дала своето мнение за богомилството, както и за дъновизма, ние нямаме повод да кажем друго, освен това, което нашата БПЦ говори. Аз съм изразил една позиция и считам, че тя е умерена и своевременна, защото християните от Велики Преслав са доста смутени и искат да реагират малко по-остро. Моята цел е не да свиквам антибогомилски събор, не е въпрос и да се противопоставяме, но няма как и да ни натрапват тези идеи по време на Великия пост", каза още митрополит Йоан.