9-годишният Георги Иванов от Варна получи инсулинова помпа като дарение от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Духовникът дари 17 500 лева на Клиниката по педиатрия в университетската болница “Света Марина” във Вaрна. С част от парите беше купена помпата, а с останалата сума ще бъдат направени изследвания на 80 деца с диабет.

Варна

Повече от година малкият Георги страда от диабет и се инжектира с инсулин пет пъти дневно. Помпата му дава шанс да води нормален живот - Георги ще може да играе и да ходи на училище като всяко друго дете:

На площадката играя с приятели и после мама все вика да си слагам инсулин вкъщи. И тъй ми се разваля играта.

6 000 лв. за инсулиновата помпа е цена, непосилна за повечето семейства на деца с диабет. А безплатните устройства, които Здравната каса осигурява, не са подходящи за малките пациенти, защото не дозират добре инсулина.

Биляна Иванова: Контролът на диабета чрез инсулинова помпа ще е по-добър. Тя самата подава инсулин към тялото и смяната на този сет е на 2 или 3 дни.. т.е отпадат на ден по 5, 6 боцкания с игличка.

С останалите 11 хиляди лева от дарението ще бъдат направени изследвания, без които поставянето на диагнозата диабет е невъзможно. Според проф. Йотова парите ще стигнат за 2 години, защото във Варна всяка година от диабет се разболяват средно около 40 деца. Цената на едно изследване е 140 лева.

Проф. Виолета Йотова -ръководител на клинилката по педиатрия-УМБАЛ “Св. Марина”: През тези две години няма просто да стоим, а ще работим, за да можем да получим финансиране за това изследване, защото без него е смешно да се работи в Европейски референтен център за диабет.

Митрополит Йоан призова хората с добри сърца да продължат да помагат, за да могат децата с диабет да забравят всекидневните инжекции с инсулин.