За поредна година зоопаркът във Варна приема коледни елхички, с които някои от животните се хранят, а други се забавляват. Така на питомците се осигурява пълноценна храна в студените зимни месеци. До момента са събрани над 100 дръвчета, като част от тях са дарети от търговец на елхички.

Варна

Вместо да бъдат изхвърлени, коледните дръвчета могат да разнообразят менюто на някои от обитателите на зоопарка. В елхичките има полезни хранителни вещества, затова животните ги похапват с апетит.

Нора Люцканова, уредник във Варненския зоопарк: В дивата природа всички елени, диви прасета и всякакви диви животни се хранят с връхчета на зелени иглолистни дръвчета, с кората. Това е част от тяхната хранителна диета.

Коледните елхички обаче имат и друго предназначение в зоопарка.

Нора Люцканова, уредник във Варненския зоопарк: Да, също така е и игра. Особено с рога животните си играят. Вчера един лопатар вдигна елхата на главата си в опит да се пребори с нея. Когато ги сложим при маймунките те се катерят по тях, като дървета. Лъвовевете и тигрите ги борят. Вълците ги гризат, докато станат на трески.

Лъвовете в зоопарка, като типични царе в животинския свят, освен елхички са получили и други подаръци.

Нора Люцканова, уредник във Варненския зоопарк: По този начин им обогатяваме средата и се стремим да им създадем допълнително движение. Защото са обездвижени.

Жителите на Варна, а и търговците, които имат непродадени елхички, все още могат да ги дарят на зоопарка и да разнообразят менюто на животните.

След Коледа: Търговци даряват непродадените елхи на зоопарка в Берлин

След Коледа: Търговци даряват непродадените елхи на зоопарка в Берлин

След Коледа елхите остават ненужни - но не и в Берлин, където има традиция дръвчетата да се предоставят на зоологическите градини. Как ги приемат живо...