НОВИНИ

Варненци предпочитат родните козунаци

В седмицата преди Великден хлебопроизводителите във Варна имат готовност да приготвят и да предложат в търговската мрежа над 300 хиляди козунака. В бранша очакват и тази година най-много да се търсят козунаците, направени по традиционна българска рецепта. Увеличение на цените няма да има, категорични са в сектора. Защо е добре да изберем българските продукти пред вносните за Великден и с какво са по-качествени – за това разговаряме с Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна в рубриката “Гласът на града”.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 08.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През последните години се увеличава разнообразието от козунаци, предлагани на пазара преди Великден. Най-масовите са така наречените микс, съставките, които се влагат са предварително направени, на значително по-ниски цени се предлагат и са с по-дълъг срок на годност. За производството им е необходим около час и половина. Тези, които обаче са наистина много вкусни и се правят по стара бългрска рецепта, за тях се изисква много повече време.

"Един такъв козунак се произвежда за около 6 часа, това е прекрасен български продукт с различни пълнежи и тази година ще изненадаме нашите потребители като хит ще бъде рулото с мармалад и шоколад", разказа Бонев.

Това резонно ги прави и по-скъпи. Козунаците ще се предлагат и на цени като миналогодишните, категорични са в бранша.

"Цените са на обикновен козунак около 2.20 , 2.50 до 2.70, на козунак с пълнеж, без значение какъв е, около 3.50, 3.70, 4 лева и на козунак с чисто краве масло и козуначени рула цените варират от 5 до 5.50 лева", обясни Бонев.

И тази година няма да липсват вносни продукти.На пазара обаче козунаците, произведени от български фирми, са предпочитани.

"Нашите продукти са със значително по-добри качества в сравнение с някои от вносните. Българското се отъждествява с качество, а друга причина да изберем българското е да подкрепим работните места, които нашите сънародници заемат тук в България", смята Бонев.

Той също ще подкрепи родното производство като заложи на българските продукти за празничната си Великденска трапеза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 организира великденски базар в парка Заимов
БНТ 2 организира великденски базар в парка "Заимов"
Машиностроители настояват 30% от платените данъци да се връщат в отрасъла
Машиностроители настояват 30% от платените данъци да се връщат в отрасъла