НОВИНИ

Варненци протестират срещу строителството на високи сгради в центъра на града

Десетки варненци излязоха на протест тази вечер пред сградата на Общината. Причината за недоволството им е предвиденото строителство на високи сгради в центъра на града, унищожаването на зелената система и масовата сеч на дървета по варненските улици.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Д. Овчаров
19:25, 13.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Протестиращите се обявиха още срещу липсата на диалог и на прозрачност при обществените обсъждания, касаещи важни за града проекти. Надоволните настояват и за запазване на автентичността на знакови сгради, паметници на културата, както и обществените пространства в града. Особено притеснителна за варненци е информацията за предстоящо застрояване на района около Фестивалния и конгресен център.

Кристалина Костова: "Буквално срещу нашия дом. Улицата е много тясна и това огромно тяло, вероятно хотел, изобщо е крайно неудачно по отношение на околните сгради, които са доста ниски и изведнъж едно такова 18-етажно тяло би било стоящо нелепо.”
Веселин Балкански:"Не знам дали са направени геоложки проучвания на терена, върху който ще се изгражда тази сграда, защото районът е свлачищен и през година две-три се прави ремонт на канализацията. Второ, при проекта, което е гледан на предварително четене в Община Варна, в комисията, отстоянието от нашата сграда не е спазено. ”
Валентин Янев: "Ако трябва ще се обръщаме към съда, тази работа лесно няма да стане.”

Варненци са категорични още, че ако се даде ход на строителството на високи сгради в центъра на града, те ще продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Норвегия подкрепя приоритетите на българското европредседателство
​Норвегия подкрепя приоритетите на българското европредседателство
ДРУГИТЕ новини: Принцове и джедаи
ДРУГИТЕ новини: Принцове и джедаи