НОВИНИ

Варненци се борят за живота на децата си - искат пешеходна пътека

Живеещите в местността „Свети Никола“ във Варна се страхуват за живота си, защото единственият асфалтиран път, който свързва жилищната зона с центъра на града, е изключително натоварен, а в продължение на километри липсва пешеходна пътека. Няма направени ограничители на скоростта или каквито и да било пътни знаци, които да направят пресичането безопасно. След неуспешни опити да привлекат вниманието на Община Варна към проблема си, те се обърнаха към екип на БНТ 2.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:30, 19.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пътят за варненския квартал „Виница“ е известен на шофьорите с опасните си завои. Липсата на видимост обаче вместо да ги прави внимателни, сякаш ги провокира да настъпят газта.

Свилен Янев

“Катастрофи има много, миналата година се случи за един ден да има две-три катастрофи. Карат много засилени, камиони минават може би с 90 километра на този завой.”

Данаил Каракашев е баща на три деца и казва, че всяка сутрин влиза в ролята на регулировчик, за да помогне на семейството си да пресече пътя.

Данаил Каракашев

“Движат се страшно много коли, никой не ти дава предимство, излизаме на фантазия, всеки ден се трепери да не те удари някоя кола.”

Лошата видимост, причинена от завоя не е единствения проблем. Преди години заради свлачищни процеси пътят е бил укрепен. Голяма част от него обаче остава само с един пътен бордюр. Така ако живеещите наоколо решат да вървят 200 или 300 метра, за да пресекат, те трябва да го направят по пътното платно.

Свилен Янев

„Така имаше смъртен случай - мотоциклетист уби възрастна жена тук на самия завой.“

Данаил Каракашев

„Събираха се три пъти, доколкото знам, подписки, отказ имаше на Общината, че не е приоритет.“

На нашето запитване по случая, специалисти от дирекция „Инженерна инфраструктура“ към Община Варна отговориха, че още през 2013 година искането за пешеходна пътека е било отхвърлено, тъй като мястото било твърде опасно. Това решение е било потвърдено още два пъти при следващите входирани подписки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В момента на атаката нападателят от Бургас е бил вменяем, според психолози
В момента на атаката нападателят от Бургас е бил вменяем, според психолози
Ричард Брансън: България се нуждае от стотици хиляди предприемачи
Ричард Брансън: България се нуждае от стотици хиляди предприемачи