НОВИНИ

Варшава иска обновяване на отношенията с Париж при Макрон

Полският президент Анджей Дуда заяви днес, че след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция иска да постигне обновяване на двустранните отношения, които се вгорчиха миналата година след внезапната отмяна на авиационен договор от Варшава, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:20, 13.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
варшава иска обновяване отношенията париж макрон
"Разчитам на новия френски президент да стане възможен ресет (reset)", посочи Дуда, цитиран от агенция ПАП, след политически разговори с Макрон, който встъпва в длъжност утре.

По думите на Дуда Макрон му казал, че иска добри двустранни отношения. Двамата са се разбрали да разговарят в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 25 май.

Полша никак не хареса изявлението на Макрон в края на април, когато се обяви за европейски санкции срещу страната в контекста на преместването на производството на завод на Уърлпул (Whirlpool) от северния френски град Амиен в полския Лодз, в резултат на което около 290 френски работници се очаква да останат без работа.

През октомври Париж прие много зле решението на управляващите в Полша консерватори да спрат преговорите с Еърбъс (Airbus), започнати от предишното либерално правителство. Това решение на Варшава породи хлад във френско-полските отношения, като френският президент Франсоа Оланд дори отмени свое планирано посещение в полската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дронове сервират коктейли на плажа в курорта Албена
Дронове сервират коктейли на плажа в курорта Албена
Ново българско кино по БНТ представя Аз съм ти
Ново българско кино по БНТ представя "Аз съм ти"