Полският президент Анджей Дуда заяви днес, че след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция иска да постигне обновяване на двустранните отношения, които се вгорчиха миналата година след внезапната отмяна на авиационен договор от Варшава, предаде Франс прес.

© БТА
"Разчитам на новия френски президент да стане възможен ресет (reset)", посочи Дуда, цитиран от агенция ПАП, след политически разговори с Макрон, който встъпва в длъжност утре.

По думите на Дуда Макрон му казал, че иска добри двустранни отношения. Двамата са се разбрали да разговарят в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 25 май.

Полша никак не хареса изявлението на Макрон в края на април, когато се обяви за европейски санкции срещу страната в контекста на преместването на производството на завод на Уърлпул (Whirlpool) от северния френски град Амиен в полския Лодз, в резултат на което около 290 френски работници се очаква да останат без работа.

През октомври Париж прие много зле решението на управляващите в Полша консерватори да спрат преговорите с Еърбъс (Airbus), започнати от предишното либерално правителство. Това решение на Варшава породи хлад във френско-полските отношения, като френският президент Франсоа Оланд дори отмени свое планирано посещение в полската столица.