Полското президентство заяви днес, че Европейската комисия няма необходимите правомощия да започне процедура срещу Полша за нарушаване на европейското право заради спорната реформа на общите полски съдилища, предаде Франс прес.

© БТА

"ЕК прави усилия да докаже, че е има правомощия по въпроси, по които очевидно няма", каза Кшищоф Шчерски, началник на канцеларията на президента Анджей Дуда.

Еврокомисията уведоми в писмо Полша, че започва процедура срещу нея след публикуването в полския Държавен вестник на Закона за организацията на общите съдилища и даде на страната срок от един месец да отговори на писмото.

"Организацията на съдилищата е част от правомощията на държавите членки" и по тази причина започването на процедура от ЕК е необосновано, каза полският заместник-външен министър, отговарящ за европейските въпроси Конрад Шимански.

В понеделник президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на два спорни закона, които породиха опасения, че ще застрашат независимостта на съдебната власт. Това вето обаче не засегна новия Закон за организацията на общите съдилища.

Според Брюксел тази реформа съдържа дискриминационни мерки като различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии, съответно 65 и 60 години. ЕК не одобрява мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.

 ЕС предприе действия срещу Полша заради съдебната реформа

ЕС предприе действия срещу Полша заради съдебната реформа

Европейският съюз предприе съдебни действия срещу дясното правителство на Полша заради новия закон, породил съмнения за подкопаване на независимостта...