Варшава посрещна твърдо решението на Брюксел да задейства безпрецедентна наказателна процедура срещу страната. Европейската комисия задейства ядрения вариант срещу Полша заради 13 закона, които нарушават върховенството на закона и разделението на властите. Президентът Анджей Дуда обвини лидерите на Европейския съюз, че лъжат за събитията в Полша, а законите не застрашават демокрацията. Той подчерта, че поляците са били вдъхновени за правосъдната реформа от практиката в други европейски страни.

Полският президент Анджей Дуда
Полският президент Анджей Дуда © БТА

Как ще завърши сблъсъкът между Варшава и Брюксел, определян от британската преса като най-тежката криза в ЕС? Днес, по време на посещение във Варшава, британският премиер Тереза Мей изрази надежда, че полският ѝ колега Матеуш Моравецки ще договори решение с Еврокомисията. В същото време Мей посочи, че конституционните въпроси трябва да се решават основно от самите държави.

Полският президент Анджей Дуда зае твърдо страната на правителството, което не се отказва от съдебната реформа. След заплахата за санкции от Брюксел, Дуда обяви, че в същия ден е подписал два спорни закона, които върна в края на юли, по време на масови протести. Приети набързо, без обществен дебат, те поставяха под политически контрол Националния съдебен съвет и Върховния съд.

Единият овластяваше президента и министъра на правосъдието, който в Полша е и главен прокурор, да назначават членовете на Върховния съд. Двата закона са преработени, каза Дуда. Той отхвърли идеите, че промените в съдебната система нарушават принципите на демокрацията в Полша.

Брюксел предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Брюксел предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия предложи страната да остане без право на глас при обсъждането и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че според...

Анджей Дуда, президент на Полша: Напротив, дами и господа. По мое мнение демокрацията се задълбочава, що се отнася до правосъдието. Не може съдиите да съдят сами себе си, да решават делата си и никой да няма влияние върху това. Освен принципа за разделение на трите власти, съществува и принцип за взаимен баланс между властите. Приетите решения служат за демократизация на държавата и са против олигархията.

По-късно, в емоционално телевизионно изявление, Анджей Дуда обвини европейските лидери, че лъжат в твърденията, че промените нарушават върховенството на закона в Полшаи в решението за санкции има много лицемерие.

Захариева: Ще имаме мнение по казуса "Полша", след като се изслуша страната

Захариева: Ще имаме мнение по казуса "Полша", след като се изслуша страната

Ще имаме мнение по въпроса с Полша, но е важно страната да бъде изслушана и тогава ще оповестим мнението си като страна от ЕС. Това каза външният ни м...