НОВИНИ

Янис Варуфакис основава паневропейско движение

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис и негови съмишленици от 12 страни основават ново, паневропейско движение тази вечер в Берлин. Учредяването е след около час в берлинския театър Фолксбюне. Какви идеи ще обединяват членовете на новата формация и какви са целите им - обобщава Александър Андреев от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев - DW
20:17, 09.02.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Новото движение ще се нарича „ДиЕМ 25”, съкращение от английското име „Демокрация в Европа - движение 2025”. На пресконференция днес Варуфакис каза, че то ще обединява различни леви, либерални и екологични течения от цяла Европа и ще се бори за един нов Европейски съюз, който да бъде истински демократичен.

Янис Варуфакис: Ако ЕС наистина се разпада, то е заради ужасното управление и сбърканата си архитектура. И проблемът няма да се реши чрез връщане към националните държави. Няма да се реши с издигането на нови стени и на крепости - крепост Германия, крепост Франция, крепост Гърция, крепости навсякъде.

Според Варуфакис, десетилетното деполитизиране на решенията в ЕС е довело до многобройните кризи - еврокризата, кризата с бежанците, икономическия упадък - все сюжети, по които Евросъюзът се провалил с гръм и трясък. Инициаторите вече публикуваха съответен манифест, който с леко предозиран патос набелязва смислени, но невинаги реалистични цели. Демократизацията на ЕС, според авторите му, означава пълна прозрачност на дискусиите в Европейския съвет, в Съвета на министрите и в Еврогрупата, нови избори за Велико европейско народно събрание, което да приеме конституция, така че до 2025 година ЕС да има един наистина суверенен парламент, поделящ властта си с националните парламенти.

„Истинската демокрация е най-добрата противоотрова срещу затварянето в пашкула на националните държави”, казва се още в манифеста, който остро критикува, цитат, „съюза между късогледи политици, икономически наивни чиновници и некадърни финансови експерти”, надянал на европейския проект „хомота на интересите на финансовия и индустриален конгломерат”. Новото движение без уговорки вярва, че европейската интеграция е невероятно постижение, обединяващо в мир народите на континента и доказващо, че Европа може да бъде единна на базата на човешките права, след като в съвсем недалечно бъдеще е била родина на смъртоносен шовинизъм и варварщина.

Засега е известно, че в ДиEМ25” ще участват левият италиански интелектуалец Тони Негри, американският икономист Джеймс Гълбрайт, британският лейбърист и финансов министър в сянка Джон МакДонъл и политици от испанската „Подемос”. Но на тържествената церемония тази вечер се очакват и изненади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасности, които дебнат децата в интернет
Опасности, които дебнат децата в интернет
Около 600 са общопрактикуващите лекари без специалност
Около 600 са общопрактикуващите лекари без специалност