НОВИНИ

ВАС прекрати делото на омбудсмана срещу "Топлофикация" заради грешка в жалбата

Върховният административен съд отхвърли жалбата на "Топлофикация - София" и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Причината е грешка в касационната жалба. Делото бе заведено заради отказа на дружеството да предостави информация за събираните от него вземания по съдебен път. Решението може да се обжалва в седемдневен срок.

БНТ2-София
от БНТ2-София Паулина Найденова
19:49, 06.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В края на март Административният съд в София излезе с решение на първа инстанция в полза на Мая Манолова, което "Топлофикация" обжалва. След прекратяване на производството омбудсманът коментира, че този казус има морални и обществени аспекти и гражданите имат право да разберат как са похарчени 15-е милиона лева, събрани от дружеството през 2015-а чрез юристконсултски възнаграждения.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Въпросът продължава да е актуален, защото през 2016 година заведените дела от столичани са около 13500, а през 2017-а те сигурно ще стигнат 16 000.

По думите на Манолова дружеството е спряло да удовлетворява обществения интерес.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: То се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат.

Междувременно в разгара на отоплителния сезон възникна спор за изчисляването на такса сградна инсталация и съмнения за завишени сметки. В новините на БНТ ви разказахме за висока жилищна сграда в София, при която след 2007 година не е променен моделът за изчисляване на въпросната такса и днес, когато това се случва, част от хората се съмняват в коректното прилагане на правилата.

Пред БНТ клиенти на столичното дружество се оплакаха, че сметките им са двойни в сравнение с миналата година. От "Топлофикация" обясниха, че нормативната уредба не е променена и няма нов начин на изчисление на сметките. Говорителят на дружеството допълни, че ще потърсят възможности за изясняване на конкретния случай и ако се налага ще има обезщетение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници от „Булгартабак“ излязоха на протест заради твърдения на Христо Иванов
Работници от „Булгартабак“ излязоха на протест заради твърдения на Христо Иванов
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич пред БНТ: Сърбия гледа към бъдещето
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич пред БНТ: Сърбия гледа към бъдещето