НОВИНИ

ВАС разпореди повторно преброяване на бюлетините за референдума

Върховният административен съд (ВАС) разпореди повторно преброяване на бюлетините за референдума в 44 секции. Това ще стане в рамките на метематико-статистическа експертиза, която днес съдът възложи на три вещи лица, съобщи „Правен свят”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:51, 14.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
вас разпореди повторно преброяване бюлетините референдума

Експертизата беше назначена по жалба на инициативния комитет за провеждане на референдума, начело със Слави Трифонов, срещу решението на ЦИК за обявяване на резултатите.

Вещите лица имат срок от 10 дни, за да изпълнят задачите, които им възложи ВАС. Той обаче ще започне да тече едва след като Слави Трифонов внесе депозит от 12 000 лв. за изготвянето на експертизата.

Съдът задължи Централната избирателна комисия да осигури достъп в сградата си на експертите до всички изборни книжа, включително пликовете и бюлетините, от 44-те секции. Вещите лица пък са задължени да информират Слави Трифонов кога ще ходят в ЦИК, за да броят пликове и бюлетини, за да може той да присъства.

Инициативният комитет настоява решението на ЦИК, според което около 12 000 гласа не достигат, за да бъде задължен парламентът да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори. На референдума имаше и въпрос дали гласуването да е задължително, но това вече е въведено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведите Europe отново в България
Шведите "Europe" отново в България
Кола се удари във влак на прелез, няма пострадали
Кола се удари във влак на прелез, няма пострадали