НОВИНИ

ВАС решава за машинното гласуване и резултатите от референдума

До края на деня или най-късно утре Върховният административен съд трябва да се произнесе дали ще има машини за гласуване във всички избирателни секции. Делото беше образувано по жалба на "Нова Република" - на Радан Кънев, които обжалват решението на ЦИК, според което възможност за машинно гласуване ще има само в 500 секции. ВАС днес приключи и делото за референдума. Прокуратурата подкрепи Инициативния комитет от "Шоуто на Слави", че резултатите трябва да са задължителни.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:25, 31.01.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

ЦИК и "Нова Република" се разминаха в тълкуването на Изборния кодекс. В него е записано, че гласоподавателят може да избере - дали да гласува машинно или с бюлетина. Според представителите на "Нова Република", това означава задължително машина във всяка секция. Според комисията обаче, правната норма не е така категорична.

Мартин Димитров - "Нова Република": Аз искам оставката на ЦИК - като ги слушам днес или поне на тези, които са взели това решение. Тези хора по същия начин може да отменят преференциалното гласуване, да кажат - като четохме законът ни се видя сложен - отменяме го.
Румяна Сидерова - член на ЦИК: Може не е равно на има право, значи, че аз като избирател решавам как да гласувам, когато има създадена такава възможност. Има предписания на ОССЕ машинното гласуване да бъде въведено постъпателно. Защото може да се окаже сполучливо в 500 секции - 1000, но после да се получи срив в системата.

От "Нова Република" обвиниха ЦИК, че дописва закона, вместо да го обезпечи и това поставя под въпрос резултата от изборите. От комисията представиха писмени доказателства, сред които и становище на ДАНС, според което трябват поне 6 месеца, за да се осигури въвеждане на сигурно и безпроблемно машинното гласуване - което включва одит, сертифициране и тест на всяка машина.

Петър Славов - "Нова Република": Те трябва да спазят закона и ако нещо не им е харесвало са имали достатъчно време да се обърнат към НС и да поискат съответните законодателни промени.
Румяна Сидерова - член на ЦИК: Ние сме го сезирали през 2014-та, господата са депутати още тогава и не са отговорили на доклада, който сме приложили и сме указали именно тези недостатъци на закона.

След машинното гласуване - ВАС разгледа и делото за референдума. В залата се яви лично заместник-главният прокурор Ася Петрова. Макар и с друг аргумент тя подкрепи тезата на екипа на Слави Трифонов. Тя посочи, че бюлетините без плик трябва да бъдат включени в избирателната активност, заедно с тези, които са невалидни по друга причина. Тогава допитването ще мине прага, след който става задължително.

Ася Петрова - зам.-главен прокурор: Трябва в броя на гласувалите да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията - бюлетините, поставени в плик и бюлетините без плик. Моята позиция изцяло съответства на материалите по делото, на доказателствата и на всичко, с което съм се запознала от сайта на ЦИК.
;

В началото на декември главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със Слави Трифонов и също се изказа в подкрепа на тезата, че референдумът трябва да бъде задължителен за депутатите - със или без спорните 12 000 гласа.

Тошко Йорданов - сценарист в "Шоуто на Слави": Следващото НС просто трябва да приеме трите закона, да ги оформи юридически, след което НС по живо по здраво да се разпусне и българският народ да си избере едно легитимно НС.

Според ЦИК законът е спазен и дори е прието по-благоприятно за Инициативния комитет решение. Решението на съда трябва да стане ясно до 2 седмици. Но то няма да е окончателно, ще може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на град Рила помагат на семейство в беда
Жители на град Рила помагат на семейство в беда
Румен Радев: НАТО е важен партньор за сигурността и стабилността на България
Румен Радев: НАТО е важен партньор за сигурността и стабилността на България