НОВИНИ

ВАС решава за собствеността на "Св. Александър Невски"(ОБНОВЕНА)

Спорът за собствеността на храм-паметника "Свети Александър Невски" влезе в съда. Днес Върховният административен съд заседава по дело, по което Културно-историческото дружество "Будител" оспорва решението на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността на катедралата на Българската православна църква. Върховните съдии решиха, че ще се произнесат на закрито заседание по допустимостта на жалбата.

bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 07.12.2015
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Аргументите на дружество “Будител” са, че катедралният храм трябва да е общонароден, а не собственост на църквата. Тази сутрин епископи, свещеници и миряни се включиха в молебен пред Върховния административен съд, за да измолят справедливо решение, патриархът и светия Синод участваха в заседанието по делото, а за половин час сутринта камбаните на столичните храмове биха тревожно.

Точно в 9 00 часа Светият синод начело с патриах Неофит влязоха в съдебната зала.

Според адвоката на културно-историческото дружество ,,Будител” при прехвърлянето на собствеността са допуснати сериозни нарушения. Не е имало публично обсъждане, не са били спазени и сроковете за възражения. Освен това кабинетът ,,Близнашки” не е имал право да отменя решение на Велико народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна. От своя страна адвокатът на Българската православно църква заяви, че жалбата е недопустима. Причината – дружеството няма право да оспорва собстеността.

Заседанието приключи за по-малко от час, а на излизане патриарх Неофит остана лаконичен.

патриарх Неофит: ,,Тези съдебни решения са от компетенцията на нашите юристи.”

След края на заседанието от Светия Синод обясниха присъствието си в залата.

митрополит Гавриил: Искахме да покажем, че това е абсурд, което искат тези господа да бъде храмът взет и да няма никакъв собственик.

От културно-историческото дружество успокоиха, че нямат подобни цели.

Но собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна. От културно-историческото дружество са категорични, че няма да отстъпят.

Веселин Станков, председател на културно-историческо дружество ,,Будител”
,,Една такава процедура трае 8 седмици. Това са два месеца. Те го направиха за 8 дни.”

Върховните съдии ще решат на закрито заседание дали и как ще продължи делото. Решението ще бъде обявено в рамките на месец на интернет страницата на съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни балкони в Добрич
Опасни балкони в Добрич
Протест на миньорите от мина Черно море - Бургас заради неизплатени заплати
Протест на миньорите от мина "Черно море - Бургас" заради неизплатени заплати