НОВИНИ

Вашингтон и Сеул отложиха учения като жест към Пхенян

САЩ и Южна Корея ще отложат съвместно военновъздушно учение в "акт на добра воля" към Северна Кория, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър в неделя.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:33, 17.11.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
вашингтон сеул отложиха учения жест пхенян

Северна Корея отдавна протестира срещу съвместните военни учения, които тя осъжда като подготовка за инвазия и постави на Вашингтон краен срок, за да излезе с ново предложение по изпадналите в безизходица преговори за своите оръжейни програми.

САЩ и Южна Корея миналата година отмениха няколко съвместни учения след срещата на върха в Сингапур между президента Доналд Тръмп и лидера на Севера Ким Чен Ун, но те трябваше да проведат комбинирано въздушно учение по-късно този месец.

Но съвместните въздушни учения ще бъдат отложени, каза Еспър, дни след като намекна, че този вариант съществува.

"Ние взехме това решение като акт на добра воля, за да допринесем за среда, благоприятна за дипломацията и постигането на мир", каза той пред журналисти в кулоарите на среща на министрите на отбраната в столицата на Тайланд.

Той призова Пхенян да се върне към преговорите и „да демонстрира същата добра воля“ като се има предвид решението за отмяна на учението.

Еспър уточни, че отмяната на ученията не е отстъпление, а усилие за създаване на „малко повече пространство“ за дипломатите да постигнат споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандалска проява срещу трабант в столицата
Вандалска проява срещу трабант в столицата
ЕИБ слага край на кредитирането на изкопаеми горива
ЕИБ слага край на кредитирането на изкопаеми горива