НОВИНИ

Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд "Земеделие"

Промени и в Държавен фонд "Земеделие". Началникът Живко Живков подаде оставка, след като негови служители бяха задържани заради корупционни схеми, свързани с източването на еврофондове. След скандала Управителния съвет на Фонда избра ново ръководство. За изпълнителен директор е избран Васил Грудев. От прокуратурата съобщиха, че и петимата задържани след арестите във фонда са освободени под парична гаранция.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:28, 19.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

До избора на ново ръководство в Държавен фонд "Земеделие" се стигна след като във вторник полицаи и прокурори проведоха акция свързана с разследване за източване на еврофондове, в което е замесено и името на алкохолния бос Миню Стайков.

Според прокуратурата петимата служители на ръководни позиции, освободени под гаранция, са оказвали чадър над групата на Стайков и са извършили нарушения по служба. Установените нарушения са по две европрограми - за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Според данните на прокуратурата единият от обвиняемите е роднина на Миню Стайков. От държавния служител са иззети два луксозни автомобила, единият брониран Мерцедес. Същият е раздал за една година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в това число и фирми за бързи кредити.

След скандала фонда ще поеме Васил Грудев. Освен като експерт на различни позиции Грудев е бил министър на земеделието и храните в служебния кабинет на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заемал позицията заместник-министър.

Оставката на досегашния шеф Живко Живков е приета днес, в мотивите за решението си той посочва, че иска да бъде запазен имиджа на институцията.

Управителният съвет е приел оставките и на двамата заместник-изпълнителни директори Калоян Костадинов и Георги Динев. На тази позиция е избран Иван Капитанов, който е заместник- председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Иво Петров спаси колега анестезиолог
Проф. Иво Петров спаси колега анестезиолог
Строги мерки срещу разпространението на чумата по свинете във Варненско
Строги мерки срещу разпространението на чумата по свинете във Варненско