Холивудските звезди Ричард Гиър, Джордж Клуни и Салма Хайек бяха наградени във Ватикана за спонсорирането на благотворителна организация за образование на младежи. Сред присъстващите на церемонията бе и папа Франциск.

Клуни, Гиър и Хайек получиха медалите "Маслинова клонка на мира" на събитие, организирано от фондацията "Сколас Окурентес", създадена по инициатива на папа Франциск. Клуни бе придружен от съпругата си Амал Рамзи Клуни, която е известен адвокат и правозащитник.

Преди награждаването Франциск отговори на редица въпроси от млади хора. Един от тях го попита дали има намерение да се откаже от своята ръководна позиция предвид многото отговорности, които тя носи. Отговорът на главата на Римокатолическата църква бе еднозначно отрицателен.

© снимка: БТА
Папа Франциск: Никога не ми е минавало през ума да се отказвам заради отговорностите. Признавам, че не ми минаваше през ума и да ме изберат. Това беше изненада за мен. Но тогава Господ ме благослови с вътрешен мир, който имам и до днес. Това ме поддържа активен.
© снимка: БТА

На церемонията папата благослови и маслиново дръвче, което бившият футболист Хуан Себастиан Верон и делегация ще отнесат в Аржентина по повод благотворителен мач в полза на световния мир.