НОВИНИ

Ваучери до 100 000 лв. за фирмите, за да излязат на борсата

Ваучери до 100 000 лева за фирмите, за да излязат на борсата и намаляване на бюрокрацията при административното обслужване на бизнеса. Това са част от приоритетите в управленска програма на министерството на икономиката, която беше представена днес.

Николай Минков
от Николай Минков
17:40, 04.08.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Пет са основните приоритета пред Министерството на икономиката. Първият и най-важен - намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средни предприятия, засилване на следприватизационния и следконцесионен контрол, развитие на индустриалните зони и развитие на капиталовия пазар.

За да намали огромния стопански дисбаланс между регионите, министерството ще изгради три нови индустриални зони - в Стара Загора, Ловеч и Кърджали. Сменя се и подходът - първо ще бъде изградена инфраструктурата, а след това ще се канят фирмите, а не както досега - да се предоставят голи терени. Приоритетно се работи и по подходите към функциониращата вече зона Божурище.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Осигуряваме жп терминал за разтоварване на стоки. Също така важна новина е, че в тази зона се предвижда от метрото ЖП линията, която е към Банкя, да има гара и на самата индустриална зона.

До средата на септември ще бъде готов и планът как да бъдат облекчени услугите за бизнеса и гражданите.

Министерството на икономиката има амбицията да оптимизира 113 административни услуги, като 67 от тях поевтиняват, 21 стават безплатни, 14 услуги ще бъдат извършвани по административен път, а 8 ще бъдат окончателно премахнати.

;

За повишаване на конкурентоспособността се предвижда осигуряване на ваучери до 30 000 лв., с които да се подпомогнат малките и микро фирмите, за да кандидатстват за еврофинансиране. Търсят се варианти за облекчен достъп на големите чуждестранни инвеститори. Министърът даде пример с китайския проект "Св. София" за над милиард и 600 млн. лв. край Елин Пелин - по известен като българския Лас Вегас.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Очаква се около над 2 000 работни места да се осигурят. Другото, което е важно, заплатата годишно, поне инвестиционната програма ще е около 28 милиона лева.

Затяга се и следприватизационния и следконцесионен контрол, като за целта се създава звено, което ще контролира дали администрацията правилно отчита всичко по концесиите и при сделките по раздържавяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна опашка при паспортната проверка на летище София
Огромна опашка при паспортната проверка на летище София
Полицията търси съдействие за установяване на самоличността на жена
Полицията търси съдействие за установяване на самоличността на жена