Договор за използване на телекомуникационни услуги не може да бъде сключен по телефон. Когато потребителите са атакувани по телефона с предложения за интернет, телефонни или телевизионни услуги, те не могат да бъдат обвързани с договор и да се превърнат в длъжници на месечна такса преди физически да подпишат документа. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в сутрешния блок на БНТ.


Договор не може да бъде сключен, ако общуването е вървяло по телефон, без да са положени подписи върху хартиен носител. Ако се обадят и дори се съгласите да сключите определен договор с дадени условия, докато не се случи подписването, няма как да бъдете обвързани, увери председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той допълни, че повод за напомнянето е излязлото решение на ВАС за пореден казус с нелоялна практика на мобилен оператор. В този случай компанията търсила дължима сума при договорени по телефона условия по договор, който не съществува.