НОВИНИ

Вазовият Сопот

Вазовите тържества се провеждат в Сопот от началото на седмицата. Кулминацията на празниците е в неделя, когато се навършват 167 години от рождението на Патриарха на родната литература.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
18:35, 07.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На този двор вечеря чорбаджи Марко с челядта си, а ей там в дъното неканеният гост прескача зида и прекъсва вечерята и наставленията на чорбаджията. Бръснарницата на хаджи Ахил, чичовците... Никой не се съмнява, че това са съвсем истински образи и събития.

Стефан Филчев, директор на къщата музей "Иван Вазов"
"Вазов е обичал своите герои. Това са били героите на неговото съвремие, хората, с които е израснал."

Академичният акцент в дните, посветени на Вазов, ще бъде Научната конференция, посветена на приноса на целия Вазов род. А събитието, на което Общината залага бъдещи надежди за туризма в града, е откриването на мемориал, посветен на народния поет с началото на може би най-известния български стих.

Деян Дойнов, кмет на Сопот
"За мен е гордост, че осъществявам една моя мечта – да направим този монументи, този надпис, който е с продължителност 40 метра и височина 3 метра. Няма по-велико нещо от "Аз съм българче", с което можем да се обединим всички като нация и народ."

В Сопот гледат на Вазовите празници като инициатива за запазване на паметта не само за писателя, но и за рода му, и за всички дойстойни хора, свързани с града. Надяват се тази памет да се поддържа не само в дните на Вазовите тържества.

Стефан Филчев, директор на къщата музей "Иван Вазов"
"Ние имаме една кауза, която наричаме "Вазовата България". Един мащабен проект, чиято идея е да проследим всички Вазови места в България. той е обичал България, познавал е всяко кътче, така че там имаме наистина много работа."

В рамките на настоящите чествания този проект присъства с връчването на награди на литературните конкурси за деца и за утвърдени автори. "С Вазов в сърцето" е надсловът на тържествата в Сопот тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ВОЛЯ искат отпадане на депутатския имунитет
От ВОЛЯ искат отпадане на депутатския имунитет
Предлагат Европейският парламент да остане само с една централа
Предлагат Европейският парламент да остане само с една централа