Бронзова фигура на Момчил юнак висока над два метра ще посреща и изпраща преминаващите през граничния пункт за Гърция край Златоград. Издигането на паметника е част от инициативите за „2020-та - годината на Момчил", която беше обявена днес от проф. Николай Овчаров.

Смолян

Момчил юнак е останал в народната памет като защитник срещу турското нашествие през 14 век. Реална личност, той владял Родопите и Беломорието и водил битки срещу Византия и османците.

Проф. Пламен Павлов - историк: Ние на практика нямаме толкова сведения за друг български военачалник, толкова релефно изграден образ на човек много талантлив като стратегическо мислене, много смел, много физически силен като Момчил. И затова си заслужава най-накрая да го върнем в пантеона на българските герои.

Момчил загива в битка на 7 юли 1345 година пред стените на град Перитеорион.

Проф. Николай Овчаров - археолог: Тоя град се намира някъде на бреговете на Порто Лагос или Бистонското езеро както го наричат гърците и днеска. Това е което ние искаме да направим като една от основните задачи на годината на Момчил, а именно намирането на неговото лобно място.

Експедицията ще потегли през есента. А инициативен комитет от Златоград вече започва събирането на средства за издигането на паметник на Момчил юнак.

Александър Митушев - инициатор:Този паметник ще бъде тука на това място, в смисъл на границата ще бъде и надявам се това да вдигне българския дух.

В Златоград са категорични, че мястото е избрано правилно, защото в района са намерени уникални части от оръжия и монети от времето на Момчил.