От 1 януари учителските заплати ще се увеличат средно със 17,5 %, каза просветният министър Красимир Вълчев. Процентът на увеличение няма да е 20 както миналата година, защото заплатите вече са увеличени предишната година и базата е по-висока. Най-много, с 18 на сто, ще скочат заплатите на младите учители с минимални заплати.

Румен Михалев е на 27. Учител е по музика в столичното 18-то училище за първа година. В момента заплатата му е 920 лева, с увеличението от началото на следващата година ще стане 1085. Казва, че засега е доволен, защото все още няма деца и семейство.

И все пак - каква трябва да е началната заплата на младите учители?

Румен Михалев, учител по музика, 18-то училище: Ако зависеше от мен, аз мисля, че нещо от порядъка на 1500 лева.
Стартова заплата?
- Да. За да може да не бягат в чужбина, да не си търсят други професии.

В момента младите учители са едва 13 % от преподавателите, тези пък в предпенсионна възраст са 40 на сто. И при започнала учебна година все още се търсят учители по английски език, информационни технологии, математика. Ще привлекат ли тези заплати младите в училище?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Никога не е достатъчно, но никога и средствата не са били толкова много. Никога увеличението на учителските заплати не е било в размер на 360 млн., дори като процент от БВП никога не е било толкова високо.

Румен е завършил Музикалната академия с тропмет. Интересно е защо не е станал музикант, а учител.

Румен Михалев, учител по музика, 18-то училище: Смело ще кажа, че в Операта, във Филхармонията са по- ниски заплатите.
Учителските заплати станаха по-високи?
- По-високи, да.
Вили Стойчева, директор на 18-то училище: Заплатите на учителите трябва да догонват и да изпреварват, бих казала, средните работни заплати в страната и вече да се сравняваме с европейските стандарти.

Учителските заплати ще се повишат още един път, през 2021- ва. И в края на тази година, те вече ще са нараснали двукратно в сравнение с 2017-та.