Заплатите на шофьорите и ватманите от Столичния градски транспорт ще бъдат повишени с 10% от 1 април. Така основната заплата ще стане 1150 лв, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Това е една от мерките срещу недостига на кадри.

София

Допълнителните средства от бюджета, които ще отидат за увеличението на заплатите в градския транспорт са 5.3 млн. От общината обещаха и по-добри условия, още тоалетни, както и изграждането на общежитие в район „Искър“ за временно настаняване на шофьори от други градове. Целта е извънредният труд да бъде намален на 15 часа месечно, както е по закон, защото сега е средно 26 ч.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Но е факт, че без нови шофьори и с целта , която декларирах още преди месец, да запазим курсовете и линиите на територията на Столичната община, няма да е възможно да приведем извънредния труд в границите на 15 часа на месец.

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет вече прие извънредния доклад за изравняване и увеличение на заплатите на водачите .

Заплатата на шофьорите в градския транспорт ще стане 1150 лв.

Заплатата на шофьорите в градския транспорт ще стане 1150 лв.

От Столичната община взeмат извънредни мерки във връзка с липсата на шофьори в градския транспорт. Утре на заседанието на общинския съвет ще бъде глас...

Te обаче не бяха доволни и поискаха още 100 лв. отгоре на приетите 1150 лв. и дори заплашиха с напускане на работа.

Иван Кирилов, зам. председател на федерацията на транспортните работници "Подкрепа": Това се припокрива едно към едно с исканията на федерацията от вчера, нашите искания са точно такива. За уеднаквяване на заплатите и за десетпроцентно увеличение от юни.

На обвинението, че БСП се опитват да яхнат протеста на шофьорите, от опозицията отговориха, че те сами ги били потърсили.

Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите

Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите

Водачи от градския транспорт в София разпространиха отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.