НОВИНИ

Вдигнаха заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт с 10%

Заплатите на шофьорите и ватманите от Столичния градски транспорт ще бъдат повишени с 10% от 1 април. Така основната заплата ще стане 1150 лв, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Това е една от мерките срещу недостига на кадри.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:01, 13.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Допълнителните средства от бюджета, които ще отидат за увеличението на заплатите в градския транспорт са 5.3 млн. От общината обещаха и по-добри условия, още тоалетни, както и изграждането на общежитие в район „Искър“ за временно настаняване на шофьори от други градове. Целта е извънредният труд да бъде намален на 15 часа месечно, както е по закон, защото сега е средно 26 ч.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Но е факт, че без нови шофьори и с целта , която декларирах още преди месец, да запазим курсовете и линиите на територията на Столичната община, няма да е възможно да приведем извънредния труд в границите на 15 часа на месец.

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет вече прие извънредния доклад за изравняване и увеличение на заплатите на водачите .

;

Te обаче не бяха доволни и поискаха още 100 лв. отгоре на приетите 1150 лв. и дори заплашиха с напускане на работа.

Иван Кирилов, зам. председател на федерацията на транспортните работници "Подкрепа": Това се припокрива едно към едно с исканията на федерацията от вчера, нашите искания са точно такива. За уеднаквяване на заплатите и за десетпроцентно увеличение от юни.

На обвинението, че БСП се опитват да яхнат протеста на шофьорите, от опозицията отговориха, че те сами ги били потърсили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон
Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон
10 души са загиналите при стрелбата в бразилско училище
10 души са загиналите при стрелбата в бразилско училище