НОВИНИ

Манфред Вебер е водещият кандидат на ЕНП за евроизборите догодина

Германецът Манфред Вебер е водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. На конгреса на партията във финландската столица той спечели срещу другия кандидат - финландеца Александър Стуб. Вебер заяви, че ще направи всичко възможно България да стане пълноправен член на Шенген. На конгреса присъстваха и делегати от ГЕРБ, водени от премиера и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, както и представители на СДС и Движение "България на гражданите". В Хелзинки премиерът Борисов се срещна и с финландския си колега Юха Сипиля.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 08.11.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

619 делегати от над 50 страни трябваше да избират днес между Вебер и Стуб. 492 от тях гласуваха за германеца, който е най-вероятният наследник на Жан-Клод Юнкер. Целта на Европейската народна партия е да остане най-голямата политическа сила в Европа, каза Вебер след избирането си.

46-годишният политик е заместник-председател на баварския Християнсоциален съюз и от 2004 година е евродепутат. В момента е председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Вебер е проевропейски настроен, гласува за задействане на наказателна процедура срещу Унгария и е против членство на Турция в Европейския съюз.

Манфред Вебер - водещ кандидат на Европейската народна партия: "България не беше третирана справедливо по отношение на Шенген. Правителството на Борисов свърши много добра работа в опазването на външните ни граници, в това да въведе всички шенгенски правила, за които сме се разбрали на европейско ниво. Затова е логично България да стане член на Шенген и аз ще направя всичко възможно страната ви да стане пълноправен член".

На конгреса в Хелзинки реч произнесе и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Европейската народна партия трябва да има по-категорични позиции по важни въпроси като миграцията, сигурността и приемането ни в Шенген.

Бойко Борисов - министър-председател на България: "Преди 4 години предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат мерки за външните граници. България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства, държави се разтресоха от това. Ние би трябвало да се чуваме - тези, които сме на първа линия".

Делегатите от ГЕРБ гласуваха за Манфред Вебер, а тези от СДС - за Александър Стуб.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: "Хубаво е, че за разлика от другите политически семейства, европейската народна партия има двама кандидати. Двама изключително силни, много аргументирани. Но Манфред Вебер беше с няколко идеи по-добър и затова дадох гласа си за Манфред Вебер".
Румен Христов - председател на СДС: "Ние подкрепихме Алекс Стуб, защото аз смятам, че той има бъдеще в голямата европейска политика, представител е на малка страна, каквато е и България и хорат с качества трябва да бъдат подкрепени".

Манфред Вебер не е единственият претендент за поста на Юнкер. Европейските социалисти вече обявиха, че техният водещ кандидат ще бъде холандският евродепутат Франс Тимерманс. Останалите политически семейства като либералите и зелените също трябва да обявят кандидатите си по края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Кой ни представя в Гинес
ДРУГИТЕ новини: Кой ни представя в "Гинес"
Гледайте по БНТ: ​Лудогорец - АЕК Ларнака в двубой от Лига Европа
Гледайте по БНТ: ​Лудогорец - АЕК Ларнака в двубой от Лига Европа