НОВИНИ

Вебер може да отпадне от надпреварата за председател на Европейската комисия

Лидерите от Европейския съюз не можаха да се разберат снощи за топ позициите в европейските институции. Те ще се срещнат отново на 30 юни на извънредна среща на върха. Разговорите днес продължават с темата за еврозоната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:07, 21.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Разговорите за топ номинациите продължиха повече от четири часа, но не се увенчаха с успех. Около 2 часа през нощта Доналд Туск обяви, че няма мнозинство за никоя от кандидатурите.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Ще се срещнем отново на 30 юни. Междувременно аз ще продължа консултациите, включително с Европейския парламент.

Евролидерите трябва да разпределят важните позиции така, че всички държави и политическите партии да са доволни. Подреждането на пъзела започва с председателския пост в Еврокомисията. Жан-Клод Юнкер се пошегува, че очевидно е трудно да му бъде намерен заместник.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Отбелязвам с известно удоволствие, забавление, удовлетворение и щастие, че не е е толкова лесно да ме заместят.

След вчерашния ден изглежда все по-вероятно претендентът за поста от първата политическа сила Европейската народна партия - Манфред Вебер да отпадне от надпреварата.

Френският президент Емануел Макрон, който е твърдо срещу него, остана непреклонен и снощи. А германският канцлер Ангела Меркел призна, че вероятно ще се търси друг вариант.

Социалдемократите и либералите в Европарламента също са категорични, че няма да го подкрепят. Ако европейските християндемократи искат председателското място в Еврокомисията, ще трябва да представят друг кандидат. Мишел Барние е една от опцииите, но със сигурност ще се появят и нови имена. Едва след това ще се търсят и подходящите кандидати за другите позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зъболекари излязоха на протест заради новата спорна наредба
Зъболекари излязоха на протест заради новата спорна наредба
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кинопътешествия
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време е за кинопътешествия