НОВИНИ

Вече няма да има знаци, които да предупреждават за видеокамери на пътя

Това беше гласувано днес окончателно, с приетите на второ четене в Народното събрание промени в Закона за движение по пътищата. Промените предвиждат и да бъдат сваляни регистрационните номера за срок от 6 месеца до 1 година за собственик, чиято кола се управлява от човек без книжка, или е употребил наркотични вещества или алкохол над 0.5 промила.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:35, 22.06.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Именно текстът, предвиждащ да бъдат сваляни номерата на колите на собствениците, чийто коли се управляват от хора без книжка, или употребили наркотици или алкохол над 0.5 промила, стана причина за най-много дебати в парламента при приемането на промените в Закона за движение по пътищата.

Георги Свиленски - депутат от ПГ "БСП за България": Питам, в едно семейство - мъж и жена - двамата са равностойни съсобственици, но единият пие повече и кара тайничко колата пил и го хващат, какво става? Почтеният човек, който не пие, не употребява алкохол, остава 1 година без кола.
Вежди Рашидов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Не мога да разбера виновникът ли трябва да носи отговорност, или моята вещ? Който извърши престъпление в тази държава, той носи отговорност, няма значение какъв ти е. Ами ако някой в къщата ми повърне, аз ли нося отговорността, че съм го поканил.
Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси: Класическият пример за отговорност от вещ е - когато собственикът на саксия си я остави на балкона и тази саксия падне поради порив на вятъра върху главата на случайно преминаващ минувач, кой отговаря? Не саксията, не вятъра, а собственикът на саксията, който не я е обезопасил.

Срещу законопроекта се обявиха и от ДПС.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ "Движение за права и свободи": Вашето мислене е как и по какъв начин да бръкнете в джоба на всеки, който се е качил на магистрала, на път дори, когато се движи и пешеходно.

Що се отнася до промяната в Закона за движение по пътищата - вече да няма знаци, които да предупреждават за видеокамери на пътя, този текст беше гласуван без дебати.

Няма да има проблем с премахването на знаците, указващи местата на камерите, тъй като така или иначе се снимат автомобилите, а не хората и както казват от "Пътна полиция", който не иска да бъде сниман, нека да не нарушава правилата.

Комисар Бойко Рановски - началник на отдел “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция”: Законът важи за всички участници в движението. Водачите са длъжни да спазват разрешената скорост за движение в определения участък.

Вносителят на Законопроекта - председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, коментира, че промените се правят, за да има действително ефективност за намаляване на жертвите по пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богата сбирка с вкаменелости събра млад мъж с увреден слух от Чирпан
Богата сбирка с вкаменелости събра млад мъж с увреден слух от Чирпан
Безплатни летни занимания в обсерваторията във Варна
Безплатни летни занимания в обсерваторията във Варна