НОВИНИ

Вече са загробени над 32 000 прасета от фермите в Николово и Бръшлен

В Русенско вече са загробени над 32 хиляди прасета от свинекомплексите в Николово и Бръшлен. Евтаназията на животните в свинефермата в Голямо Враново обаче се бави.

bnt avatar logo
от Д. Димитрова, Н. Карапанчева
20:08, 29.07.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

В индустриалната ферма в Голямо Враново са евтаназирани само животните с положителни проби за африканска чума.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в Голямо Враново: В този обор, в който открихме 2 прасета и всички контактни около тях, ние унищожихме - 16 и сме готови цялото хале и всички съседни халета да унищожим.

Преди 45 години класическа чума по свинете е имало във фермата в село Юделник и затова д-р Димитрова настоява незаразените животни да не се евтаназират, а да се наблюдават, и така да се проследи пътят на вируса.

Д-р Миленка Димитрова: Аз искам да бъдат изследвани другите животни. Никак не е грешно да се види как ще протече в един свинекомплекс това, да се види как е влязъл, откъде.

В свинекомплекса в Голямо Враново работят 180 души.

Д-р Миленка Димитрова: Ако нямаме животни от свиневъдството, ще се съкратят всички хора, ще се съкратят хора и от фуражния цех.

Според Димитрова, заразата е тръгнала първо от дивите прасета. Затова русенските ловци настояват да се отмени забраната да се ловува с кучета в крайдунавската зона. С тяхна помощ успешният отстрел на диви свине е над 90%.

Десислав Маринов, ловец: Трябва да знаете, че ловците са хората, които могат да свършат работа и да помогнат на държавата в случая. Те са страхотна армия - 130-хилядна армия.

В четвъртата голяма ферма в Русенско - тази в село в Юделник, резултатите от последната проба се очакват утре.


;



А в Добрич, където беше обявено превантивно бедствено положение заради африканската чума, областният управител задължи всички стопани, които отглеждат прасета в дворовете си, да ги заколят до 5 август.

След гратисния период за доброволно умъртвяване на животните - 5 август, инспектори, полиция и жандармерия ще обикалят всяка къща в населените места в близост до свинекомплекса край село Козлодуйци.

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс в с. Козлодуйци: Вече трябва да се действа все едно е военно положението, като рискът тук е много голям, затова, че Добричка област граничи с Румъния.

Управителят на свинекомплекса изпълни обещанието си от преди дни и обезщети стопаните с по 250 лева за заклано прасе. 55 домашни животни са отглеждани в селото.

Румянка Колева, кмет на с. Козлодуйци: И за да не останат 160 човека без работа, всички се съгласиха, направихме график, и днес, понеделник, последните 3 прасета се заклаха. Повече в Козлодуйци прасета няма.

Илия Маринов отглеждал 3 прасета в личното си стопанство.

Илия Маринов, с. Козлодуйци: Не бяха регистрирани, но поради създадената обстановка с проблеми с чумата, трябваше днес да ги заколя, като ги прибираме в момента.

Обезщетението, което изплаща собственикът на свинекомплекса обаче се отнася само за околните села. Село Победа се намира на 33 км. от свинекомплекса и стопаните няма да бъдат компенсирани. Тези, които не изпълнят предписанията за доброволно евтанизиране на прасетата, ще бъдат глобени, казаха от Агенцията по храните.

От 100 до 1 000 лева е глобата за стопаните, които не заколят доброволно прасетата си.

;

Управата на свинекомплекса в Голямо Враново настоява да се вземат нови проби от прасетата, които се отглеждат в други халета на фермата и ако се окажат отрицателни, животните да бъдат запазени. От Агенцията по безопасност на храните обаче са безкомпромисни. На евтаназия подлежат всички животни. Те ще бъдат загробени в нива, чиято площ е 100 декара и се намира на три километра от Голямо Враново. Очаква се евтаназията на незаразените животни да започне утре или най-късно в сряда. А управителят Миленка Димитрова заяви, че след фалита на фермата, ще се откаже да се занимава със свиневъдството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор
Ново огнище на африканска чума във Видин
Ново огнище на африканска чума във Видин