Жителите на великотърновското Ново село представят България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020". Хората се надяват да спечелят надпреварата, тъй като участват с дъб на рекордните 500 години, който се издига до чешмата в центъра на селото. В инициативния комитет на кампанията в селото се включват и британски заселници, които от години живеят в Ново село.

Вековният дъб има любопитна история. Летописът на легендарното дърво започва да пише професор Александър Бурмов, който през 40-те на миналия век започнал да събира разкази на местните хора.

Евгени Пенчев, Инициативен комитет: Около 1875 година е започнало преселение на изток, във вековната дъбова гора. Дали са го използвали като оброчен дъб, тъй като църквата е построена през 1868 година или просто по някакви сантиментални причини, но това е единственото дърво, което е запазено на територията на селището.
Ели Адамсън, жител на Ново село: Този дъб е символ на духа и паметта на селото. Огромно столетно дърво, с голяма корона, впечатляващо, свещено дърво. Той е пазител на Ново село, оцелял през премеждия от толкова много години, от векове.

Старият дъб се превърнал в символ на Ново село. Миналата година той станал победител в националния конкурс „Дърво с корен", с което печели правото да представя страната ни на европейския.

Валерия Пенчева, Инициативен комитет: И вече като финалисти, участваме в Европейския конкурс за дърво на годината за 2020 година. С което ще покажем, че има едно дърво, което носи спомена за отминалите времена, свидетел е на родовата памет, така че се надяваме всички да ни подкрепят.
Христо Христов, кмет на Ново село: Успяваме да върнем духа на българина към обединение около каузи, които са се превърнали в национални.

До момента в социалните мрежи вековният дъб от Ново село е събрал подкрепата на повече от 2000 души.