НОВИНИ

"Великден за всеки" дарява и хранителни продукти на пенсионерите

Кампанията на омбудсмана на републиката Мая Манолова "Великден за всеки" се разраства. Освен че ще бъдат подпомогнати с ваучери за храна на стойност 20 лева, пенсионерите с пенсия над 300 лева ще получат и хранителни продукти. И още - като част от инициативата, лекари са заявили готовност да преглеждат възрастни хора безплатно. Набирането на средства за кампанията става по банков път и чрез смс на номер 1255. При попълване на платежното нареждане дарителите трябва да посочат общината, за която правят дарението. Вижте, по-надолу и банковата сметка на кампанията.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
17:39, 13.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Всяка година у нас се изхвърлят 700 хиляди тона храна. Идеята е с кампанията "Великден за всеки" тези продукти да отиват при нуждаещите се от тях.

Мая Манолова, омбудсман на република България: Браншовете заявиха своето желание да подкрепят с дарения на произвежданите от тях храни кампанията "Великден за всеки". Аз им благодаря, защото наистина подкрепата за възрастните хора в деня на празника е много важна.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Самото министерство на земеделието и храните със скромните възможности, които има, чрез дружествата, които са държавни, визирам горските стопанства, също ще подкрепят кампанията. И, разбира се, ще подкрепим изцяло логистиката относно доставката на храни, които целият хранителен бранш тук изрази готовност да дарява.

Агенцията по безопасност на храните ще следи за контрола на дарените за пенсионерите хранителни продукти. Омбудсманът Манолова планира и инициатива за облекчаване на законовия регламент за даряването на храни и отпадане на ДДС-то при дарение на хранителни продукти.

Кирил Вътев, Асоциация на месопреработвателите в България: В момента поради това, че всеки оператор с храни дължи ДДС при дарение, даренията или се случват негласно, почти тайно, или стимулът не е толкова голям.

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите:За нас актът на дарение не е свързан само със светлите празници на Възкресението, това е акт, който трябва да бъде ежедневие.
;

Омбудсманът обяви, че в кампанията "Великден за всеки" вече масово се включват граждани, фирми и политици - сред тях до момента 10 депутати и една парламентарна група са направили дарения за пенсионерите. Пълният списък на дарителите ще бъде публичен след края на инициативата.


Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

IBAN: BG03BUIB98885029906100
Банков код: BUIBBGSF

Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение.

Може да дарите и със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебати в Европарламента за споразумението с Турция
Дебати в Европарламента за споразумението с Турция
Пролетно почистване във Варна
Пролетно почистване във Варна