Със смирение и изпълняване на традиции Хърватия отброява дните от Страстната седмица. По стара местна технология, в североизточната част на страната бяха изработени гигантски писани яйца. Всяка от огромните скулптури тежи 120 килограма.

Наричат ги "Писани яйца от сърце". Двуметрови скулптури, върху които са изобразени пейзажи от Североизточна Хърватия. Колективен труд, при който е важна емоцията, която художниците влагат в рисуването.

Кристина Сочев, зам. директор на Туристическия борд на гр. Копривница: Това е нещо уникално. Тази школа е единствена в света.

Идеята за гигантските яйца се появила случайно, но вече се превръща в традиция с мащабите на течение в изкуството. Преди 12 години хората от град Копривница решили да изпратят като подарък за Великден на други общини големи яйца с изрисувани върху тях природни забележителности от района. Оттогава всяка година местни художници изработват такива подаръци за Великден.

В Копривница ще се наслаждават на гигантските яйца още няколко седмици. След това част от тях ще отпътуват за полските градове Варшава и Краков.