Великият магистър на Малтийския орден е на официално посещение у нас по покана на държавния глава. Румен Радев заяви, че страната ни цени високохуманната дейност на ордена в помощ на всички нуждаещи се. Отношенията между България и Малтийския орден имат 25-годишна история.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта е рицарски религиозен орден на римокатолическата църква и е един от най-древните. Има дипломатически отношения със 109 държави. Развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност в целия свят. У нас Малтийскит орден е организирал над 350 инициативи в подкрепа на болници, училища, социално слаби в 107 населени места. Помощ, за която президентът Радев изрази благодарността на страната ни.

Румен Радев - президент на Република България: Утре ние ще открием първия за България високотехнологичен уред „Нирвана" за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа, който е осигурен в една от болниците в София с подкрепата на Малтийския орден в София.

С подкрепата на Малтийския орден болница „Св. София" ще получи нов ехограф, а болницата в Дупница - линейка. Румен Радев и Фра Джакомо обсъдиха и проблемите, свързани с миграцията.

Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта: Коментирахме ситуацията във вашия региона и ролята, която България играе като сила на стабилност и мир. Сигурен съм, че предстоящите ми срещи с гражданските и религиозните власти ще укрепят още повече съществуващите вече прекрасни отношения на приятелство и сътрудничество.

За благотворителност, образование и религиозна толерантност разговаря Великият магистър при срещата си с председателя на парламента Цвета Караянчева. Програмата му включва и срещи в Светия синод и мюфтийството.