НОВИНИ

Великобритания е готова да участва в удари в Сирия, ако бъде помолена от САЩ

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че Обединеното кралство е готово да се присъедини към САЩ за нова военна акция в Сирия, ако бъде помолено. В интервю за Би Би Си Джонсън добави, че би било твърде трудно за страната му да каже "не", ако САЩ потърсят британска помощ за военна мисия срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

bnt avatar logo
от БТА
18:15, 27.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
великобритания готова участва удари сирия помолена сащ

Британските депутати отхвърлиха през 2013 г. искане на тогавашния премиер Дейвид Камерън за въздушни удари в отговор на използването на химически оръжия от войските на Асад.

Великобритания е част от международната коалиция, която воюва срещу "Ислямска държава" в Сирия, но не участва във военни действия срещу Асад.

Запитан дали от парламента ще бъде поискано да одобри военна намеса в Сирия, Джонсън каза: "Мисля, че ще е много трудно за нас да кажем не. Как точно ще постъпим, ще решат правителството и премиерът."

Парламентът трябва да бъде разпуснат следващата седмица преди изборите на 8 юни, така че депутатите няма да могат да гласуват подобно искане преди това.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в началото на месеца ракетно нападение срещу сирийската военновъздушна база в отговор на използването от силите на Асад на химически оръжия срещу контролирани от бунтовници райони. Служители във Вашингтон казаха, че са възможни още удари, ако Асад отново посегне към химически оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи обществено порицание за Магда Атанасова
БНТ ще излъчи обществено порицание за Магда Атанасова
Как да избегнем задръстванията по Аспарухов мост във Варна
Как да избегнем задръстванията по Аспарухов мост във Варна