НОВИНИ

Великобритания може да постигне сделка за излизане от ЕС при особени условия

Великобритания може да постигне такова решение за търговските си отношения с ЕС след Брекзита, каквото иска, при особени условия. Възможно е тези отношения да бъдат по-тесни, отколкото при обикновено споразумение за търговия, но Великобритания няма да може да си избира до каква част от единния пазар на ЕС да има достъп. Това заяви в интервю за Би Би Си френският президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
13:46, 20.01.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
великобритания постигне сделка излизане особени условия

"Разбира се, ще получите своето решение." "Но този специален начин (на уреждане на въпроса) трябва да остане верен на принципа да се запази единният пазар", предупреди Макрон.

Великобритания не може да има пълен достъп до пазара, без да допринася за бюджета на ЕС, без да приеме така наречените "четири свободи", включително свободното движение на хора, и без да приеме юрисдикцията на Съда на ЕС, заяви Макрон.

Твърдото становище на Брюксел накара британския премиер Тереза Мей да изключи възможността Обединеното кралство да продължи да бъде част от единния пазар.

Тя отстоява тезата, че свободното движение на работници и юрисдикцията на Съда на ЕС противоречат на решението, взето на референдума от 2016 г. за излизане на Великобритания от съюза.

Бъдещите отношения между Лондон и Брюксел може да бъдат вариант, който е нещо средно между пълен достъп и споразумение за търговия, каза Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността
Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността
КНСБ и КТПодкрепа искат разширяване правомощията на КЕВР срещу злоупотреби
КНСБ и КТ"Подкрепа" искат разширяване правомощията на КЕВР срещу злоупотреби