НОВИНИ

Великобритания налага ограничения за граждани на ЕС

Следващият месец може да има промени за гражданите на Европейския съюз, които пристигат във Великобритания. Те вероятно няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. Според британската преса, очаква се консервативният премиер Тереза Мей да им отнеме правото на свободно движение. Като дата за промените се споменава 15 март. През този месец се очаква да започнат и преговорите за Брекзит.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 27.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Британският вестник" Индипендънт" пише за вероятни намерения на премиера Тереза Мей спрямо гражданите на Евросъюза във връзка с излизането на Великобритания от общността.

Изглежда Мей се готви да им отнеме правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, пише изданието и съобщава опасенията на кабинета. По-точно, според правителствен източник в Лондон, ако Мей не осъществи намерението си цитирам" половин Румъния и България може да дойдат във Великобритания преди Брекзит-а.

Според "Дейли телеграф" граничната дата е 15 март. Пристигналите на острова след нея нямало да имат право да живеят постоянно в кралството. Това обаче няма да важи за гражданите на Евросъюза, които вече са в страната или са пристигнали в нея преди 15 март.

В момента във Великобритания живеят 3 600 000 души от Европейския съюз.

Не е ясно дали плановете на Мей нарушават договорите с Брюксел. Европейската комисия очаква писменото становище на Лондон, за да обяви позицията си. Факт е, че след референдума за Брекзит, над една четвърт от молбите за постоянно жителство на граждани на Евросъюза са отхвърлени.

Факт е още, че Тереза Мей увеличава популярността си сред избирателите. Преди дни, водените от нея консерватори спечелиха депутатско място, което е в ръцете на лейбъристите от 1935 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона се превръща в столица на мобилните телефони
Барселона се превръща в столица на мобилните телефони
Данъчни облекчения за безкасови плащания
Данъчни облекчения за безкасови плащания