НОВИНИ

Кралица Елизабет II отбелязва сапфирен юбилей - 65 години на британския трон

Кралица Елизабет Втора, доайен на всички монарси в света, счупи нов рекорд, отбелязвайки сапфирен юбилей - 65 години на британския трон. Кралицата, която ще навърши през април 90 години, се е възкачила на престола на 25-годишна възраст след смъртта на баща си Джордж Шести, починал на 56 години. Очаква се Елизабет Втора да прекара днешния ден в кралското имение Сандрингам, Източна Англия, далеч от светлините на прожекторите.

bnt avatar logo
от БТА
08:46, 06.02.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Вчера обаче посрещна с усмивка монархисти, които ѝ поднесоха цветя на излизане от църквата. Годишнината се предвижда да бъде чествана из цялата страна, по-специално в Лондонската кула и в столичния Грийн парк, където юбилеят ще бъде отбелязан с традиционните топовни салюти.

За събитието са отсечени и специални монети от 5, както и от 1000 лири, които са златни, тежат един килограм всяка и са пуснати в продажба по 50 000 лири за 1 брой. На монетите е гравирано изречение от реч на кралицата по случай 21-годишнината от възкачването на трона: "Целият ми живот, независимо дълъг или къс, ще бъде посветен в служба на вас".

Британските пощи отпечатаха специална юбилейна марка от 5 лири в сапфиреносиньо. Дворецът разпространи и портрет на кралицата, фотографирана през 2014 г. от Дейвид Бейли. На снимката Елизабет Втора е със синя рокля, носи колие и обеци със сапфири и диаманти, изработени през 1850 г.

През септември 2015 г. тя постави нов рекорд за най-дълго управлявал монарх, държан дотогава от нейната прапрабаба кралица Виктория - рекорд, на който според нея "никога не се е надявала". В момента тя е най-възрастната кралска особа на планетата и най-дълго управляващият жив монарх, след като през октомври почина кралят на Тайланд Пумипон Адулядет.

;

Кралица Елизабет Втора влезе в историята като първият британски монарх, който достига "сапфирен" юбилей.

Ето и по-важните числа в живота и историята на управлението ѝ:

  • 1 - Мястото, което заема в класацията за най-дълго управлявал жив монарх. То ѝ принадлежи по право, след смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет през 2016 г.
  • 4 - Броят на децата ѝ - принц Чарлз, принцеса Ана, принц Андрю, принц Едуард.
  • 8 - Броят на внуците ѝ - Питър Филипс и Зара Тиндъл, принц Уилям и принц Хари, принцеса Беатрис и принцеса Юджини, лейди Луиз Маунтбатън-Уиндзор и виконт Джеймс.
  • 5 - Броят на правнуците й - Айла и Савана Филипс, принц Джордж и принцеса Шарлот, и Мия Тиндъл.
  • 13 - Министър председатели откакто започва нейното управление. Първият от тях е Уинстън Чърчил (1951-1955), а последният - Тереза Мей.
  • 16 - Страните, от които е призната за монарх - Великобритания и 15 държави от Общността на нациите.
  • 21 - Възрастта ѝ, когато се омъжва за принц Филип, херцог на Единбург през ноември 1947 г.
  • 23 - Броят восъчни фигури, които Музеят на Мадам Тюсо създава с образа на кралицата.
  • 25 - Нейната възраст, когато става кралица на 6 февруари 1952 г.
  • 70 - Годините съвместен брак, които ще отбележат през ноември с нейния съпруг за тяхната платинена сватба.
  • 72% - Делът от живота ѝ, през който е кралица.
  • 601 - Благотворителни фондации, организации и военни полкове, на които кралицата е патрон. Тя предаде на свои близки над 25 патронажа миналата година.
  • 1,45 милиона - Приблизителният брой на хората, които са посещавали градински партита в Бъкингамския дворец или шотландската й резиденцията Холируд в Единбург от 1952 г. досега.
  • 340 милиона британски лири - Състоянието на кралицата според класация на в. "Сънди таймс"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йонко Иванов: Всеки тунел трябва да има отговорник по безопасността
Йонко Иванов: Всеки тунел трябва да има отговорник по безопасността
Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад
Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад