НОВИНИ

Великобритания празнува рождения ден на кралицата

Елизабет Втора стана на 92 през април, но по традиция тържествата с военния парад се устройват втората събота на месец юни, за да е по-благоприятно времето.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:55, 09.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Над хиляда войници, 200 коня, 400 музиканти и много публика събра церемонията в Лондон, наричана Посрещане на знамето. Тя е на над 260 години.

Но този път имаше прецедент - гвардеец сикх от Лестър участваше в парада с тюрбан. Той се надява тази историческа по думите му промяна да насърчи и други от различни религии да се присъединят към британската армия.

Нейно Величество, която, както стана ясно, през май е претърпяла успешна очна операция за катаракта, не беше придружена от съпруга си принц Филип. Утре той става на 97, а още миналата година преустанови официалните си ангажименти.

Елизабет II беше избрала за честването тоалет в синьо. И други дами от кралското семейство се бяха спрели на този цвят в различни нюанси, а най-очакваната от тях - Меган - блесна в розово. Херцогът и херцогинята на Съсекс, които сключиха брак на 19 май, днес за първи път се появиха заедно на знаковия балкон на Бъкингамския дворец.

Оттам най-младите членове на фамилията с особено въодушевление наблюдаваха кулминацията на парада - изпълненията на Червените стрели от кралските ВВС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие Да спасим децата на България и българското семейство в София
Шествие "Да спасим децата на България и българското семейство" в София
Велосипедист наряза една от гумите на линейка в София
Велосипедист наряза една от гумите на линейка в София